Сирена
при нас може да опитате някои от най-добрите сирена от цяла Испания
Сирена от смесено мляко
Сирената от смесено мляко се правят от два или повече вида мляко – краве, козе или овче – и са сред най-произвежданите и консумирани в Испания. Причината за това е че стадата често са смесени. Сирената смес се отличават с най-доброто от всяко едно от млеката, използвани за тяхната направа.

Твърдо сирене смес García Baquero Reserva 12
прави се от овче, краве и козе мляко, и отлежава 12 месеца; вкусово се характеризира с богати сладки и плодови нюанси

Меко сирене смес El Ventero
прави се от краве, овче и козе мляко, и зрее около седмица; на вкус е леко, със свеж аромат и има отличаваща се текстура

Твърдо сирене смес Manzer
прави се на ръка от краве, овче и козе мляко, и зрее между 4 и 7 месеца; на вкус е меко и много ароматно, със запомнящ се послевкус

Полутвърдо сирене смес Cerrato
прави се от овче и краве мляко, и зрее до 3 месеца; поради високото съдържание на мляко има богат, но балансиран вкус

Полутвърдо сирене смес Ribera De Zancara
направено е от краве и овче мляко; има изчистен вкус, в който се открояват киселинността на кравето мляко и дълбокият маслен вкус на овчето

Твърдо сирене смес Legado Ibérico
направено е от краве, овче и козе мляко; във вкуса му се открояват киселинността на кравето мляко, ароматът и пикантните нотки на козето и маслеността и дълбокият вкус на овчето

Полутвърдо сирене смес Aro
направено е от пастьоризирани краве, козе и овче мляко

Полутвърдо сирене смес San Salvador
направено е от краве, козе и овче мляко; кравето осигурява основата на вкуса и нотка на киселинност, козето придава белия цвят и лека пикантност, а овчето подобрява вкуса и аромата
Сирене от овче мляко
Овцете са най-разпространеният добитък в Испания, отглеждани заради вълната си, а днес – и за производството на сирене. Някои от най-добрите испански сирена са именно от овче мляко и много от тях имат защитени наименования за произход (“DOP“), като например сиренето Манчего.

Полутвърдо сирене от овче мляко Манчего Artequeso
направено е от сурово мляко от овце порода Манчего и зрее между 3 и 5 месеца; текстурата му е кремообразна, а на вкус е с лека пикантност и с послевкус, характерен за овчето мляко

Твърдо сирене от овче мляко Манчего Artequeso
едно от най-престижните испански сирена, направено от млякото на овце порода Манчего; отлежава в продължение на 12 месеца в изба и има много специфичен вкус

Твърдо сирене от овче мляко Boffard
прави се от сурово овче мляко и отлежава минимум 8 месеца; има изразен, леко пикантен и много продължителен вкус с аромат на ядки

Твърдо сирене от овче мляко Flor D’Esgueva
прави се от сурово овче мляко и отлежава между 6 и 9 месеца; има богат, кремообразен, интензивен вкус с пикантни нотки, а ароматът му напомня леко на орехи

Полутвърдо сирене от овче мляко COVAP
прави се от пастьоризирано овче мляко и отлежава между 90 и 120 дни; на вкус е приятно, балансирано и подходящо за сервиране към вино и деликатеси

Твърдо сирене от овче мляко Torre Campus
прави се от най-доброто сурово овче мляко и отлежава най-малко 7 месеца; с твърда, но маслена, топяща се текстура и балансиран вкус с лек аромат на плодове и орехи
Сирене от козе мляко
Сирената от козе мляко се отличават с характерен богат аромат с леки пикантни нотки – това се дължи на храненето на козите, които често ядат растения и пасища, които са недостъпни за други селскостопански животни. Най-добрите сирена се правят от млякото на породата Мурсия.

Полутвърдо сирене от козе мляко Maxorata
прави се от млякото на кози, които пасят дива майорана; на вкус е леко сладко, с известна пикантност, и е покрито с опушен червен пипер

Полутвърдо сирене от козе мляко Cabra Romero
направено е от пастьоризирано козе мляко и отлежава около 2 месеца; покрито е със свинска мас и щедро количество розмарин, който му придава лека пикантност
Сирене от краве мляко
Най-добрите сирена от краве мляко в Испания се произвеждат от местни породи, отглеждани на отдалечени, труднодостъпни места. Географската изолация е довела до изключително богатство от различни видове сирена, много от които са със статут на защитено наименование за произход (“DOP“).

Меко пушено сирене от краве мляко Сан Симон да Коста Quesar
произвежда се от краве мляко в Галисия и зрее между 30 и 45 дни, след което се опушва с брезово дърво; вкусът му е мек, с нотки на подправки

Меко сирене от краве мляко Тетийя Quesar
направено е от пастьоризирано краве мляко и зрее поне 7 дни, а името му се дължи на формата му, напомняща женска гърда; има мек, солен вкус и маслен аромат
И още...
отбийте се да опитате на място или поръчайте за вкъщи!
испанско вино
бяло, червено и розе от най-добрите и известни региони на иберийския полуостров